Corona Virüsü Nedir? Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Corona (Korona) virüsü genellikle havalar arasında yaygın olarak görülen bulaşıcı bir virüs ailesidir. Coronanın hayvanlardan insanlara geçmesi bilim adamları tarafından nadir olarak değerlendirilen bir durumdur. Corona virüsünün hayvanlardan insanlara bulaşması nadir olarak görülse de maalesef Çin’de yaşanan corona salgını bu durumun en vahim örneği olmuştur.
Corona Virüsü Türleri ve Belirtileri Nelerdir?
Corona virüs grubu sıklıkla soğuk algınlığına benzeyen belirtiler göstermektedir. Hafif ve ileri derece üst solunum güçlüğü yaşayan kişilerin hastalığa yakalanma ihtimali daha fazladır. Corona virüsü belirtileri arasında öksürük, burun akıntısı, boğaz kuruluğu ve birkaç gün süren yüksek ateş görülmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük ileri yaştaki kişiler ve çok ufak yaştaki çocuklar için corona virüsü bronşit gibi ciddi solunum yolu hastalığını tetikleyebilir. İnsanlarda ölümcül ölçüde olabilecek pek az corona virüsü vardır. Özellikle 2020 yılında Çin’de görülen corona salgını bu tür ölümcül bir virüs grubunun görüldüğü bir vakadır.
Genellikle solunum sorunlarına sebep olan, nispeten daha az ölümcül olan MERS virüsü olarak adlandırılan Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak Ortadoğu’da 2012 yılında görülmüştür. Bu dönemde MERS ile enfeksiyon olan 5 insandan 1’i ölmüştür.
SARS olarak adlandırılan Şiddetli Akut Solunum Sendromu diğer virüs türlerine göre çok daha ciddi sonuçlara neden olabilen bir diğer corona virüsü türüdür. Bu virüs türü ilk olarak Güney Çin’de görülmüştür.
Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?
Corona virüsü yaygın olarak hayvan ve insan temasından kaynaklı olarak yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre MERS daha çok develer arasında, SARS ise misk kedileri arasında yayıldığını açıklamıştır. Corona virüsünün insandan insana geçmesi, çoğunlukla sağlıklı insanın enfekte olan kişiyle temasa geçmesi sonucu mümkün oluyor. Fakat virüsün gücüne bağlı olarak, hapşırma, öksürme veya basit temas gibi durumlarda da virüse yakalanmaya neden olabilir. Virüse yakalanmış bir kişinin temas ettiği bir eşyaya dokunmak, ağız, burun ve göze temas ettirmek sonucu sizde virüse yakalanabilirsiniz.
Corona Virüsü Tedavi Yöntemi Nedir?
Corona virüsünün bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman düşük güçteki belirtiler kendi kendine geçer. Bu tarz daha düşük seviyelerdeki corona virüs grubu için bol su tüketmek, iyi dinlenmek ve uyku faydalı olmaktadır. Belirtiler bilinen soğuk algınlığı belirtilerinden daha kötü seyretmeye devam ederse mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekmektedir.
Corona Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Corona virüsü grubuna karşı belli bir koruma sağlayacak bir yöntem henüz bulunamamıştır. MERS için devam eden aşı çalışmaları vardır. Korunmak için daha basit önlemler almak gerekmektedir. Bu korunma konusunda Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği korunma yöntemlerini uygulamakta fayda vardır.
Virüse yakalanan kişilere temastan kaçınmak gerekir.
Sık sık el ve vücut temizliğine dikkat edilmeli.
Çiftlik ve yaban hayvanlara doğrudan temastan kaçınmak gerekir.
Enfetke olan kişilerin dokundukları yerlerin mutlaka dezenfekte edilmesi gerekir.
Et ve süt ürünlerinin iyice pişirilmeden tüketilmesi gerekmektedir.
Corona virüsü hakkında bilgi için ilgili hastanelerin enfeksiyon, dahiliye, göğüs hastalıkları bölüm ve branşlarına başvurabilirsiniz.